Минулого року за ініціативи Федерації шахів міста Обухів в нашому місті було проведено Сімейний шаховий турнір серед родинних команд Обухова та Українки. На урочистому нагородженні його переможців Олександр Левченко – на той час очільник Обухівської організації роботодавців, а зараз міський голова Обухова, – пообіцяв і надалі підтримувати зусилля міської федерації шахів з популяризації цієї поважної гри в нашому місті, особливо серед молоді.

І ось у суботу 16 березня в Районному центрі культури і дозвілля міста Обухова відбувся Другий Сімейний шаховий турнір, який цього року набув статусу обласного, а головним призом змагань став Кубок міського голови Обухова. Організатором традиційно виступила Федерація шахів міста Обухів, а головними спонсорами турніру в цьому році стали ТОВ «Аерок» і Обухівська міська рада.

Плакат Сімейного шахового турніру-2013У турнірі брали участь команди з трьох гравців, що перебувають в родинних стосунках. Обов’язковою умовою була наявність у команді дитини – учасника віком до 18 років. Змагання зібрали більше команд, ніж в минулому році, а також значно розширилася територіальне представництво. На 50 шахових дошках змагалися 33 команди, що представляли Березань, Білу Церкву, Бородянку, Нові Безрадичі, Обухів і Українку.

Учасники турніруЦеремонію відкриття турніру охороняла шахова гвардія

Запам’яталося яскраве урочисте відкриття турніру, що було представлене у вигляді шахового королівства, яке охороняли 32 юні вартові із шахової гвардії у чорно-білих костюмах. Вітаючи учасників і гостей турніру, керівник міста О.М. Левченко презентував головний приз змагань – перехідний Кубок міського голови Обухова. Також було відзначено, що змагання, які організовує міська федерація шахів, стають яскрави­ми подіями у житті міста. Тому діяльність Федерації, спрямована на популяризацію шахів і особливо на залучення до цієї давньої та шанованої гри школярів, буде і надалі знаходити підтримку з боку керівництва міста. У своєму привітанні М.А. Ременюк, почесний громадянин Обухова і депутат обласної ради, від імені цьогорічного генерального спонсора змагань – ТОВ «Аерок» наголосив, що підприємство постійно надає підтримку розвитку родинних цінностей, спортив­ному та інтелектуальному розвитку молоді. Президент Федерації шахів міста Обухів І.О. Рискаль від імені учасників турніру та шахової громади міста висловив подяку всім людям, завдяки зусиллям яких Обухів проводить турнір, який не має аналогів в Україні. Секретар Федерації Р.Б. Хорольський, який виступив від імені батьків, наголосив цей турнір є прикладом того, як об’єднані родини здатні власними зусиллями створювати сприятливе середовище для розвитку своїх дітей. Відкриття турніру завершила церемонія запуску в блакитне сонячне небо повітряних кульок, на яких учасники змагань написали свої бажання.

Учасники турніру запускають повітряні кульки із своїми мріями

За лічені хвилини до початку змагань: учасники турніру запускають повітряні кульки із своїми мріями

Турнір проходив у сім турів за швейцарською системою, відповідно кожен учасник турніру зіграв по 7 партій, а вся команда – 21 партію.

Під час турніру Під час турніруГоловною спортивною інтригою змагань було чи зможе родина Рискалів, беззаперечний лідер серед команд Обухова, зали­шити кубок у нашому місті, чи його повезе в Білу Церкву дуже сильна родина Кириченків. Вирі­шальними виявилися 5-6 тури, за результатами яких на переможну фінішну пряму вийшла біло­церківська команда. Таким чином, сімейна команда Кириченків здобула головний приз змагань – Кубок міського голови Обухова і стала найсильнішою шаховою родиною області. Володіння перехідним кубком зобов’язує команду-переможницю поверну­тися через рік, щоб спробувати підтвердити свій високий статус. Сподіваємося, що до гостинного Обухова завітають й інші родини з Білої Церкви, одного із центрів розвитку шахів у Київській області.

Нагороджується переможець обласного Сімейного шахового турніру – команда родини Кириченків з Білої Церкви

Нагороджується переможець обласного Сімейного шахового турніру – команда родини Кириченків з Білої Церкви

Друге місце посіла сімейна команда Рискалів з Обухова, а третє місце завоювала команда родини Гуменюків з Бородянки. Команди-переможниці були нагороджені кубками, медалями, грамотами і грошовими призами. Також грошові призи вибороли команди, що посіли місця з 4 по 10.

На додаток до диплому учасника турніру, кожна сімейна команда отримала на згадку про турнір пам’ятний приз – пальму хамедорею в горщику. Це маленьке деревце символізує як сімейні цінності (вони так само потребують щоденного догляду і піклування протягом багатьох років, щоб підтримувати потужне розгалужене родинне дерево з кількох поколінь), так і сам Сімейний шаховий турнір – наразі тендітну рослинку, що пробиває свій шлях до визнання.

Спеціальними відзнаками були нагороджені найсильніші гравці на кожній із трьох дошок – Кириченко Віталій (І дошка), Ігор Рискаль (ІІ дошка) і Кириченко Світлана (ІІІ дошка). Крім того, спеціальні призи отримали найстарший і наймолодший учасники турніру, яких розділяє відстань у 70 років. До речі, минулорічний наймолод­ший учасник – Ігор Востріков з Обухова – цього року поділив 1-2 місця на обласному чемпіонаті шахів серед дітей до 8 років. Сподіваємося, що і цього разу сімейний турнір відкрив нову шахову зірочку – чотирирічного Даніїла Яценка.

Міський голова Обухова О.М. Левченко нагороджує наймолодшого учасника турніру, чотирирічного Даніїла ЯценкаМіський голова Обухова О.М. Левченко нагороджує наймолодшого учасника турніру, чотирирічного Даніїла Яценка

Проведення турніру стало можливим завдяки тому, що зусилля міської федерації шахів були підтримані небайдужими людьми. Насамперед, це міський голова Олександр Левченко і заступник міського голови з питань культури і спорту Валентина Шимоненко, які по праву заслужили почесні титули короля і королеви турніру. Також турнір та інші заходи Федерації традиційно підтримують депутати міської ради Армен Полатьян (ПП “Обухівміськвторресурси”, Супермаркет “Казка”) і Володимир Ляхович, підприємець Артем Миргородський (Житловий клуб “Будуй сам”).

Цього року до друзів Федерації приєдналися ТОВ «Аерок» (генеральний спонсор події), Школа танців Володимира Андрєєва (вихованці якої розважили учасників і гостей турніру незабутнім виступом), художник Віталій Лотоцький (автор логотипу турніру), квітковий дизайнер Лариса Виховська.

Бальний танець виконують вихованці Школи танцю Володимира АндрєєваБальний танець виконують вихованці Школи танцю Володимира Андрєєва

Завдяки зусиллям Артема Соко­ленка, директора PR-агенції «Красні комунікації», Федерації вдалося привернути увагу до турніру провідних засобів масової інформації України – телеканалів «1+1», «Інтер», а також радіостанції «Промінь».

Сюжет “Сімейний шаховий чемпіонат поширюється в Україні” (вечірній випуск ТСН, 16.03.2013)

Сюжет “Шахматы остаются одним из самых популярных видов спорта” (“Подробности”, ранковий випуск 20.03.2013)
Випуск програми "Батьківські години" за 16 березня 2013 рокуВипуск програми “Батьківські години” за 16 березня 2013 року

Завдяки Сімейному шаховому турніру Обухів тепер відомий в області та Україні як місто, в якому заохочується зміцнення родинних цінностей і традицій, а також залучення дітей до найпопулярнішої інтелектуальної гри у світі. Також ми віримо, що інші шахові турніри в Київській області будуть рівнятися на стандарти проведення шахових змагань, закладені саме в нашому місті.

Під час церемоній відкриття і нагородження неодноразово звучала думка, що турнір заслуговує стати не лише традиційним, але й підвищити свій статус до загальноукраїнського і навіть міжнародного. У сюжеті про турнір журналісти телеканалу «1+1» жартівливо порівняли Обухів із Нью-Васюками, можливо натякаючи на надмірність мрій шахової громади Обухова. Утім, ми віримо, що наполеглива праця шахової федерації, що спирається на надійну підтримку з боку керівництва міста і небайдужих людей, насамперед підприємців, здатні здійснити наші найзаповітніші мрії.

Роберт Хорольський, Віталій Сокур

Фотографії, слад-шоу Віталія Сокура

Місце

Команда

Населений пункт

Очки

1 Кириченки Біла Церква 6,5
2 Рискалі Обухів 5,5
3 Гуменюки Бородянка 5,5
4 Горбаченки Обухів 5,5
5 Хорольські Обухів 5
6 Тушинські Березань 5
7 Сокури Обухів 4,5
8 Адоніни Обухів 4,5
9 Білики Обухів 4,5
10 Брусєнцови Обухів 4
11 Чернячини Українка 4
12 Романці Обухів 4
13 Кравчуки Обухів 4
14 Д’яченки Обухів 4
15 Фільченки Обухів 4
16 Здоренки Обухів 3
17 Білоус Обухів 3
18 Петрики Обухів 3
19 Островерхи Українка 3
20 Кукоси Обухів 3
21 Сидоренчуки Обухів 3
22 Пітерцеви Обухів 3
23 Михайлови Обухів 3
24 Бурда Обухів 2
25 Дашкевичі Обухів 2
26 Ніколаєви Обухів 2
27 Кравці Обухів 2
28 Сорочинські Обухів 2
29 Лисаки Обухів 2
30 Джулаї Обухів 1,5
31 Конюшки Обухів 1
32 Кривошиєві Обухів 1
33 Соболєви Н. Безрадичі 0