Шахова школа тренера Ігоря Рискаля

Шахи – популярний вид спорту у світі, що динамічно розвивається.

У більш ніж 30 розвинутих країнах світу, наприклад США, Німеччині, шахи викладають у школі як предмет. У Києві та інших містах України в приватних школах шахи вивчають як предмет, а на базі багатьох загальноосвітніх шкіл України діють шахові секції.

Гра в шахи розвиває у дітей увагу, пам’ять, логічне мислення, уяву, – це досягається завдяки розвитку таких навичок як класифікація, порівняння, здатність робити висновки та виявляти закономірності. Завдяки шахам діти починають краще рахувати, а багатьом дітям заняття шахами допомогли розвинути вольове управління поведінкою. Педагогічний феномен шахів впродовж десятиліть досліджується вітчизняними та зарубіжними фахівцями.

Україна стабільно входить до п’ятірки провідних країн світу за рівнем розвитку шахів. Українська чоловіча команда перемагала в Шаховій олімпіаді 2004 і 2010 років, ставала срібним призером в 1996 і тричі бронзовим призером, – у 2000, 2002 і 2012 роках. Жіноча українська команда перемогла на Шаховій олімпіаді 2006 року, була срібними призерами на олімпіаді 2008 року і стала бронзовими призерами у 2012 році.

Популярність шахів у світі підтверджує той факт, що остання Шахова олімпіада у вересні 2012 року зібрала команди із 152 країн світу.

Останніми роками в Обухові активно розвиваються дитячі шахи.

Ще три роки тому школярі міста посідали останні місця на обласних шахових змаганнях, а шахи не користувалися популярністю. Завдяки наполегливій діяльності дитячої Шахової школи в рамках Федерації шахів міста Обухів її вихованці почали регулярно ставати чемпіонами та призерами обласних змагань, захищати честь Київської області на чемпіонаті України. У березні та серпні цього року вихованці Шахової школи ставали переможцями та призерами престижних міжнародних дитячих турнірів у м. Києві, що засвідчило правильність розвитку Школи.

Такі швидкі результати стали можливими завдяки унікальній методиці навчання дітей гри в шахи, яка застосовується у Шаховій школі.

Міська Федерація шахів вирішила з цього року розпочати популяризувати розвиток шахів у дитячих садочках. Це дозволятиме ефективно підготувати дитину до школи. Зокрема, методика влаштована таким чином, що при вивченні правил гри в шахи у дитини розвивається пам’ять, навички рахування та орієнтації на площині. До того ж, щоб досягати високих результатів у змаганнях, бажано розпочинати займатися шахами у 5-6 років (хоча для кожної дитини це індивідуально).

На найближчі роки Федерація ставить завдання забезпечити матеріально-технічне забезпечення шахової школи на європейському рівні, що дозволить досягати високих результатів на міжнародних турнірах в Україні та Європі.